10 tips om hur du väljer ett batteri för en bil


Tillsammans med utvecklingen av fordonsindustrin har moderniseringsprocessen gått igenom många komponenter och produkter, och batterier är inget undantag. Till de redan befintliga grundparametrarna för dessa element i strömkretsen tillsattes en typisk variation, vilket väsentligt förändrade tillvägagångssättet till den valfria tekniken. För att inte komma in i en avsiktligt förlorande situation och inte att få en dålig produkt, rekommenderar "quality-sv.designluxpro.com" att uppmärksamma några viktiga egenskaper som diskuteras i detalj i artikeln.


Batterityp

Vilka typer av batterier i enlighet med graden av service är uppdelade?

Med detta kriterium delas batterierna i tre grupper:

 • servad - Batterier som behöver repareras även under kortslutning, vilket gradvis lämnar marknaden för bildelar och förbrukningsmaterial. Bland deras brister ingår låg styrka, eftersom väggarna inte är gjorda av slagtålig och lätt plast, men av ebonit. Dessutom hälls sådana batterier oftast med mastik, vilket tenderar att spricka, varigenom isoleringen bryts och det finns en gradvis "frigivning" av laddningen på onsdag.
 • lågt underhåll - Det är den här typen att huvuddelen av batterierna som säljs på hemmamarknaden hör till. I själva verket är deras grundläggande parametrar nästan identiska med klassikerna, men det finns en signifikant ökning av strukturell kvalitet och isolerande egenskaper. Enligt de flesta experter är detta den mest föredragna typen av batteri för drift i Rysslands klimatförhållanden.
 • underhållsfri - Namnet på dessa batterier talar för sig själv. Tillverkad i ett dövt "förseglat" fall, behöver de inte fylla på elektrolyten, vilket begränsar deras användbarhet. På hemmamarknaden är sådana modeller ganska små, eftersom användningen är berättigad endast i stabila klimatzoner (i Europa, Amerika och delvis i Asien). Ja, och de är inte lämpliga för alla bilar: En annan egenskap hos dessa batterier ligger i släppet för specifik modellserie.

Batterikapacitet

Vad är batterikapacitet och hur farligt är fel batterival enligt kapacitetsparametern?

Batteriets viktigaste parameter, som visar hur mycket energi som kommer att ges under 20 timmars arbete när den är fulladdat. Denna fysiska kvantitet mäts i ampere-timmar (Ah) och anges nödvändigtvis i märkningen (till vilken hela objektet är dedikerat). I allmänhet för personbilar kan batterikapaciteten variera mellan 40 och 70 Ah, och för lastbilar kan den nå 180-200 Ah. Det är väldigt viktigt att välja det optimala alternativet, vilket är möjligt antingen genom att rikta in det föregående batteriet i bilen eller genom att studera dokumentationen för ditt fordon.

Det är viktigt att komma ihåg att felet vid valet av batteriet för kapacitet inte är för kritiskt och i allmänhet acceptabelt. När du väljer ett batteri med en lägre indikator på energireserver, kommer arbetsresursen att bli uttömd snabbt vilket leder till att det behövs ytterligare finansiella kostnader. Valet av ett batteri med större kapacitet kan spela ett "ondskämt" skämt helt och hållet, inte i dimensioner till ett dedikerat säte några centimeter. Var extremt uppmärksam.

Övergripande dimensioner

Hur man undviker problem med fel urval av batteristorlek?

Det finns flera sätt att lösa problemet, hur man väljer ett batteri i form av dimensioner: Undersök din gamla modell i detalj (med mätning i bredd, längd och höjd) eller fråga efter tjänsten, efter att ha fått råd speciellt för din bil (vare sig det är American Chevrolet, japanska "Toyota" eller inhemska "VAZ").

Det bör noteras att dimensionerna för nästan alla batterier, såväl som konfiguration av fall, är gjorda med stor grad av identitet. Oftast ligger huvudskillnaden mellan dem i massparametern, som i själva verket inte spelar en stor roll när den installeras i en bil. Det enda undantaget här är den japanska bilindustrin med sin ursprungliga företags "atmosfär". Deras batterier är redan högre än europeiska, så det är inte möjligt att installera ett batteri från Toyota i den villkorliga VAZ.

Anslutningstyp för anslutning

Frekventa fel vid val av ett batteri utan hänsyn till platsen för terminalerna

Mycket enkel och samtidigt en viktig aspekt som kräver stor omsorg från bilägaren. Innan du köper ett nytt batteri, var noga med att kontrollera platsen för terminalerna under ditt fordons huva. Det finns inga standarder som reglerar överensstämmelse med katodens och anodens placering i modellerna själva, liksom det finns inga enhetliga konventioner bland biltillverkare. I detta avseende finns det ofta fall där batteriernas "minus" är på andra sidan terminalen, vars längd inte räcker för att göra en sådan anslutning.

Med det mest "dåliga" resultatet, genom att förvirra polariteten för att ansluta batteriet, kan du orsaka en kortslutning i strömkretsen, vilket påverkar inte bara konsumentanordningar (varav de flesta bilar i moderna bilar), men även inaktiverar själva batteriet.

Startström

Under vilka förhållanden finns den maximala startströmmen tillgänglig?

Indikator som kännetecknar den ström som tillförs startmotorn för att vrida motoraxeln. Alla standardbatterier beräknas utifrån driftsförhållandena vid en temperatur på +27 grader Celsius, som på denna punkt visar maximal arbetsförmåga. Men när temperaturen sjunker till villkorlig -18 grader Celsius, kommer samma batterier att förlora upp till 60% av de nominella driftegenskaperna, vilket bara producerar 40% av energin. Med så små värden att startströmmen kan motorn helt enkelt inte starta.

Generellt är denna parameter relaterad till batteriets klass och volym. Det finns dock speciella modeller på marknaden, avsedda för mer specifika driftsförhållanden. Således kan utgångsströmvärdena variera kraftigt för fordon som drivs i områden med låga temperaturer, där det finns ett behov av att varva ner motorn fylld med mycket viskös tjock olja.


Kallstartström

Vad är en kallstartström och hur fungerar det?

Eftersom batterierna som används i hushållsförhållanden inte kan rymma i en enda ram, infördes ytterligare parametrar för kalla och heta startströmmar. Kylstartströmmen är det antal amper som produceras av batteriet i 30 sekunder vid en temperatur på -18 grader Celsius utan spänningsfall under minst 7,2 volt. Följaktligen, ju högre startströmmen hos batteriet under sådana förhållanden desto större är dess utgångskapacitet.

Trots den gradvisa fyllningen av marknaden med speciella modeller är det möjligt att lösa problemet med kallstart genom att köpa ett standardbatteri, vars effekt är dubbelt så mycket som krävs för att starta motorn på ditt fordon. I slutändan är frågan om vilket batteri som är mest lämpligt för drift under svåra klimatförhållanden upp till dig. De flesta erfarna användare rekommenderar dock att de överväger möjligheten att köpa ett dyrare och mer kraftfullt alternativ, med undantag för ytterligare överbetalningar för inköp av ett annat batteri.

Hot Start Current

Vad är hot start strömmen och hur man undviker problem med att starta motorn när normala temperaturer överskrids?

Den andra extremen är motorns start under andra förhållanden än standard. Det visar hur mycket ström som är aktuellt som ett batteri kan leverera under sommarsäsongen när motorn är mycket het. I likhet med kallstart kräver heta två gånger batteriet, men med sin natur är det mer problematiskt (speciellt om bilmotorn har stor volym och hög kompression, liksom luftkonditioneringens utmatning till salongen). Om du kör en bil på en plats med onormalt höga temperaturer är det absolut nödvändigt att välja ett batteri vars effekt är mycket högre än den nominellt nödvändiga (anges i dokumentationen för fordonet).

I det här fallet kommer en liten överbetalning att rädda dig från behovet av att snabbt skaffa ett annat standardbatteri, vilket misslyckades på grund av tvångs användning av en arbetsresurs.

Något om märkning

Vilka obligatoriska fält ska innehålla batteri märkning?

Standard märkning av batterier innehåller fem huvudpositioner:

 • startströmmen är märkt som GOST (på batterier tillverkad i Ryssland), SAE (tillverkad i USA), EN (tillverkad i länderna i United Europe), DIN (separat standard för produkter gjorda i Tyskland). I vissa fall har de en kvantitativ märkning av kallstartström (efter ICC, CCA) och startladdningsström (IP).
 • nominell batterikapacitet - markeras i ett digitalt bokstäverformat med angivande av storlek och motsvarande dimension. Till exempel, 60 Ah.
 • Märkspänningen har samma märkningsprincip som på nominell kapacitet. Mätenhet - Volt, generell vy (till exempel): 12 V.
 • tillverkningsdatum.
 • Tillverkningsland, tillverkare, adress - obligatoriska uppgifter om företagets ort.

I avsaknad av något föremål från den utsedda, enligt expertrecensioner, gärna fortsätt till valet av ett annat batteri från det presenterade marknadssortimentet.

Pris "ramar"

Hur många priskategorier finns i det här segmentet och hur skiljer de sig från varandra?

Med detta kriterium kan batterier delas in i tre huvudkategorier:

 • ekonomi - De mest "primitiva" modellerna använder billigt byggmaterial och teknik. Har ett ganska bra lager av en arbetsresurs, är ganska anpassade för arbete under normala driftsförhållanden. Betydande droppar leder till dålig uppstart, vilket ofta orsakar problem även med en liten droppe (eller ökning) i temperaturen.
 • standard - "Gyllene medel" mellan de två ytterligheterna, som har ett optimalt förhållande mellan pris och kvalitet. Enligt den klassiska parametern är försäljningsnivån den mest populära kategorin bland bilägare.
 • premie - Batterier med högsta prestanda, som skiljer sig från de ekonomiska alternativen som ett ökat arbetsliv och en jämn nivå av startström. Den senare siffran kan vara högre med 30-100 ampere. Dessutom har dessa batterier en längre garantiperiod, från 1 till 1,5 år.

I det här fallet är valet helt beroende av dina ekonomiska förmågor och preferenser. Försumma inte segmentets budgetkategori - nyligen har nivån på dessa batterier nästan varit mycket nära standardmodellernas prestanda.

Akta dig för förfalskningar!

Hur skiljer man originalet från en falsk?

På grund av det faktum att batterierna är en av de viktigaste förbrukningsmaterialen och antalet använda bilar fortsätter att växa stadigt, har många lågkvalitativa förfalskade på marknaden. På grund av att risken för att snubbla på förfalskningar är väldigt hög bör du ta reda på flera viktiga nyanser innan du köper ett batteri:

 • utföra inspektion av fallet och pluggarna (vid ett lågt underhålls-batteri) för att det finns chips, skador och täthet. Dessutom var uppmärksam på terminalerna - oavsett om de har en jämn yta, och om det finns speciella skyddshattar som ingår i dem. Om det sista elementet saknas, eller om det finns scuffs och allvarlig grovhet på terminalmetallen, är det möjligt att det finns en falsk framför dig. "Sångade" tillverkare uppmärksammar sällan så små detaljer.
 • Var noga med att kontrollera märkningen för tillgång till information om tillverkaren (land, namn på anläggningen och dess plats). Det är sant, om det gäller mekaniska och kompletta småbitar, stör tillverkarna av förfalskningar, då är de väldigt ansvariga för märkning. För närvarande kopieras information om tillverkare från de ursprungliga batterierna, så det här inspektionen kan inte ge ett bestämt svar på frågan om det är falskt framför dig.
 • var noga med att kontrollera tillgängligheten för tillverkningsdatum och om det avbröts Om det gäller torrladdade batterier (elektrolytsalterna i dem är i torr form och kräver utspädning med vatten) spelar detta ingen stor roll, eftersom lagringsperioden för dessa modeller är högst prioritet, ska fyllda batterier inte vara äldre än sex månader från tillverkningsdatumet.
 • Kontrollera om batteriet innehåller ett tekniskt certifikat för produkten.

Relaterade publikationer


Lägg till en kommentar

  • bowtieleskrattarrougesmileyavslappnadflin
   heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesspolaslättadnöjdflin
   winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesflinkissingstuck_out_tonguesovande
   oroligrynkarångestopen_mouthgrimacingförvirraddämpad
   uttrycksunamusedsweat_smilesvettdisappointed_relievedtröttatankfull
   besvikenförväxlasräddacold_sweathärdaropsNYFTA
   glädjeförvåningskrikatired_faceargragetriumf
   sömnigyummasksolglasögondizzy_faceimpsmiling_imp
   neutral_faceno_mouthoskyldig

betyg

Hur man väljer

recensioner