10 tips om att välja en antenn för en TV


Trots att tv-antenner inte hör till gruppen av komplexa tekniska produkter, innebär deras val också ett antal viktiga nyanser. Vissa av dem handlar om operativa parametrar, medan andra är direkt beroende av designfunktioner. Genom att kombinera denna information i tematiska block, lade vi ut 10 viktiga tips om urval av tv-antenner, som du aldrig kommer att göra ett vettigt förgäves köp.


Antenna installations typ

Vilka typer av antenner för TV är uppdelade?

I enlighet med denna parameter är tv-antenner uppdelade i tre separata grupper:

 • rum - används inomhus (helst nära fönstret för att undvika störningar) och plocka upp elektromagnetiska signaler på kort avstånd från repeatern. I regel kan avståndet till sändningspunkten vid användning av sådana antenner vara upp till 10 kilometer. Också ett mycket viktigt villkor är frånvaron av ljudbildande element på vägen för vågförökning (täta skogar, tjocka golv etc.).
 • Street - den vanligaste typen av antenner, som finns på platser med stor inblandning (täta byggnader, rullande kullar, hög metallgaller). Sådana modeller installeras oftast på master och utförs på 4-7 meter över marknivå.
 • Hybridmodeller av antenner, som används med mindre ljudbildande element, står i vägen för repeatern. För att förbättra signalen fixeras dessa enheter med en konsol på utsidan av väggen, vilket å ena sidan ökar känsligheten något och å andra sidan skyddar säkert mot vindkraft.

Antal arbetsobjekt

Vad är antalet arbetselement som är nödvändiga för antennens normala drift?

Det är ingen hemlighet att mottagandet av elektromagnetiska vågor i antennen utförs med hjälp av nakna metalldelar, kallad hoppare och vibratorer. Följaktligen, ju mer liknande element antennen har desto bättre är det med signalmottagarnas tydlighet.

Om din lägenhet eller hus ligger i staden, och transpondertornet ligger på ett avstånd av mindre än 5 kilometer, då kan du i detta fall använda antenner som innehåller 2 till 8 element.

Om huset eller stugan ligger utanför stadsmiljön, och avståndet till TV-tornet inte överstiger 10 kilometer, var uppmärksam på antenner med 8-20 vibratorer och hoppare i strukturen.

Med ett betydande avstånd från repeatern (upp till 30 kilometer) är det bästa alternativet för att få en stabil bild på TV: en mottagare med 30-50 element.

I alla övriga fall (upp till 80 km avstånd) kommer endast specialanordningar som innehåller 55-62 arbetsdelar att hjälpa till.

Tillåten vindlast

Vid vilken vindhastighet finns det risk för antenndrift?

Installera en TV-antenn utanför innebär ett periodiskt inflytande av vindbelastningar på det, så det är väldigt viktigt att tänka på denna aspekt vid inköpsdatumet. Här är allt väldigt enkelt:

 • När antennen används på platser där vinden är ett fenomen som är ganska sällsynt, övergående och inte starkt, är anordningar som är lämpliga för en vindlast på 20 meter per sekund lämpliga. I synnerhet sker "taket" för sådana modeller vid en luftflödeshastighet på 40 meter per sekund, varefter det finns en oundviklig förstöring och spridning av arbetsartiklar.
 • Vid stigningar är vindgustar oftast högre än i låglandet, så för byggnader och städer som är byggda på en sådan terräng, behövs antenner som kan stå emot vindar från 25 till 50 meter per sekund. Den ekonomiska effekten från inköp av sådana modeller kommer att vara betydande, eftersom sannolikheten för deras säkerhet, även om det är en storm (vind) vind är ganska hög.

Driftsfrekvensområden

Vilka frekvenser kan antenner jobba med?

Generellt sett desto bredare mottagningsintervallet för en tv-antenn kommer de fler kanalerna att finnas tillgängliga. Orientering i denna aspekt kan vara på följande värden:

 • 29-230 MHz - om mottagningsenheten kan fungera inom ramen för detta, kommer kanalerna 1 till 12 i Rysslands tv-nät tillgängligt.
 • kanalerna 13 till 20 faller vid 231-469 MHz frekvens. Denna "variation" skiljer sig emellertid inte separat - antennerna är antingen begränsade till föregående indikator eller fånga allt upp till den övre delen av nästa kategori.
 • stöd från 470 till 862 MHz "krokar" på andra kanaler i sändningsnätet - från 21 till 69. Den överväldigande majoriteten av antenner har dock en gräns för den övre frekvensgränsen (oftast 760 MHz), vilket kan orsaka max 60-kanal från listan.
 • För att avgöra om antennen kan fungera med digital-TV, leta efter DVB-T och DVB-T2-märkningen på förpackningsetiketten eller på själva plastens plast. Om det inte finns någon, är den endast utrustad för att fungera med analoga signaler.

Diameteren på reflektorns parabolantenn

Vad påverkar reflektorns diameter?

Vid användning av en satellit (digital) TV-antenn bör man komma ihåg att reflektorns diameter kan variera inom området 50-150 centimeter. Graden av infångning av signaler från orbitala sändningssatelliter och möjligheten till vidare sändning beror till stor del på det. Dessutom påverkar dimensionerna av en sådan "platta" signifikant tv-funktionen under utfällning.

 • Tallrikar med en storlek på 50-70 cm kan hittas i urbana miljöer, men de köps mycket sällan av sommarboende och ägare till privata hus. Faktum är att stödja mottagandet av signaler från alla kända leverantörer är de föremål för stor interferens orsakad av till och med en liten mängd nederbörd.
 • 80- och 90-centimeter modeller är idealiska för supportrar av "Tricolor TV" och "NTV-plus." De har en stabil signal med betydande vindstrålar (eftersom de inte har ett stort segelområde), och är också lättbetjänade vid nederbörd (snö, frostbildning etc.).
 • Med en diameter på 120-150 centimeter kan du ta emot signaler från Yamal, Euroset-satelliterna etc. De har hög vindkraft, de är nästan immuniska mot nederbörd av väder och lätt att underhålla. Lämplig för abonnenter på "Rainbow TV" och "NTV-plus lite", men oftast används som obegränsade mottagare.

dekoration

Vilka beläggningar används för utsmyckning av antenner?

En väldigt viktig aspekt av valet som inte betalas på grund av uppmärksamhet. För att skydda antennens metall från korrosion används speciella skyddande föreningar, vilket förlänger livslängden för enskilda element under lång tid.

Det billigaste behandlingsmedlet är en pulverlack som skapar ett stabilt lager av färg på ytan. Antenner med ett sådant skyddande skikt är det mer lämpligt att använda på platser med fuktigt klimat och frekventa regn, eftersom den huvudsakliga skadorna på den operativa resursen appliceras från solen. Över tiden börjar beläggningen att spricka, spricka och sänka, exponera antennens grundmetall för att korrosion ska kunna initieras.

Men för torra och heta områden är modeller med galvaniserad metallyta idealiska. Att ha förmågan att gradvis tvätta av ytan under påverkan av vattenflöden är denna film väldigt resistent mot direkt solljus. Det varar i genomsnitt 5-7 år, varefter beläggningsförfarandet kan upprepas oberoende.

Den tredje typen av metallantennskydd kan kallas en slutsats i en plast- eller gummihylsa.De gör det huvudsakligen med inomhusantenner, som redan har en solid arbetsresursförsörjning.

Aktiv eller passiv

Vad skiljer den aktiva och passiva antennen från varandra?

En annan nyckelparameter som visar antennens förmåga att självständigt förbättra kvaliteten på den mottagna signalen. Huvudskillnaden mellan aktiva och passiva modeller är närvaron av en inbyggd förstärkare. Om antennen, vid mottagning av en signal, enbart bygger på sin egen design (antalet vibratorer och hoppare, deras plats), då kallas den passivt. Taket på dessa enheter ligger 30 kilometer från signalkällan. Dessutom påverkas kvaliteten på den slutliga bilden inte bara av avståndet utan även av antalet jammingsenheter i vägen för förökning av elektromagnetiska vågor.

I sin tur aktiv Antenner kan öka mottagningsområdet avsevärt till 60-80 kilometer, samt nivå till ett minimum av störningar från de flesta hinder. Dock är deras huvudsakliga nackdel kostnaden, till skillnad från exemplet högre än för analoger utan inbyggd förstärkare.

Förstärkare urval

Vilka typer av förstärkare finns? Vilka är deras fördelar och nackdelar?

Om kostnadsparametern blir viktigare än kvaliteten på signalmottagningen, kan den passiva antennen alltid kompletteras med en frilansförstärkare. Dessa enheter säljs antingen i form av element med färdiga kabelingångar / utgångar eller som integrerade kretsar som måste lödas i kretsen eller placeras direkt i antennens kropp (om sådan är avsedd för designen).

Bland fördelarna med "förberedda" förstärkare är installationens enkelhet, möjligheten till snabb ersättning, samt (valfritt) förekomsten av flera kabelutgångar. Med andra ord kan sådana modeller kombinera en splitters funktion, dela signalen i flera strömmar för sändning på olika TV-apparater.

Fördelarna med mikrokretsförstärkare är som regel lågt pris och en uppsättning högre driftsparametrar. Egentligen kompenserar detta också för svårigheten att installera dem eller inkludera dem i nätverket, liksom behovet av att skydda vid nederbörd.


Gain faktor

Vad är vinsten? Vilka parametrar påverkar det?

Den centrala egenskapen hos någon förstärkare, vilket visar hur många gånger förstärkningen av den mottagna signalen kommer att uppstå. Inom ramen för standarden överstiger förstärkningen inte intervallet från 2 till 50 dB och är indelat i tre olika grupper:

 • På platsen för objektet (det är en stuga, lägenhet eller hus) på ett avstånd av 30 till 45 kilometer från repeatern krävs en apparat med en faktor i området 10-20 dB för varje typ av mottagna elektromagnetiska vågor (decimeter och meter);
 • Om avståndet till källan är 50-60 kilometer är inköp av en antenn med en förstärkare på 25-30 dB idealisk, förutsatt att det inte finns några kraftiga störningar på sändningsbanan.
 • I alla andra fall, när din webbplats tas bort från tornet på ett avstånd på upp till 80 kilometer, använd den dyraste men samtidigt den mest "penetrerande" typen av mottagare med en förstärkning från 36 till 45-50 dB.

Det är också viktigt att komma ihåg att enskilda förstärkare som regel är inriktade på antennens lilla avstånd från repeatern, och i de flesta fall har en faktor 20-25 dB ... minus det eventuella inbyggda bruset (från 1 till 5 dB).

Radio support funktion

Hur bestämmer du om det finns stöd för mottagning av radiovågor på den valda antennen?

En av de extra funktionerna i tv-antenner är möjligheten att arbeta med radiovågor. I allmänhet är denna aspekt sekundär, men för vissa användare är det mycket viktigt (främst är målgruppen för radioen människor som spenderar tid i stugan).

För sändning av radiostationer räcker det med att plocka upp en antenn med mottagning av ultrashortvågor. Hitta information om stöd av en sådan funktion i tekniska specifikationer eller på förpackningen (märkt "VHF" eller "FM").

Relaterade publikationer


Lägg till en kommentar

  • bowtieleskrattarrougesmileyavslappnadflin
   heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesspolaslättadnöjdflin
   winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesflinkissingstuck_out_tonguesovande
   oroligrynkarångestopen_mouthgrimacingförvirraddämpad
   uttrycksunamusedsweat_smilesvettdisappointed_relievedtröttatankfull
   besvikenförväxlasräddacold_sweathärdaropsNYFTA
   glädjeförvåningskrikatired_faceargragetriumf
   sömnigyummasksolglasögondizzy_faceimpsmiling_imp
   neutral_faceno_mouthoskyldig

betyg

Hur man väljer

recensioner