10 tips för att välja en badrumsplatta


De flesta ägarna till väggarna och golvet på badrummet köper keramiska plattor. Det kännetecknas av hög hållbarhet, ett imponerande färgval och ett överkomligt pris. Vi kommer att berätta hur du väljer rätt keramikplatta för badrummet så att det inte finns några tvivel om dess kvalitet och estetik.

Populär omröstning - vilket märke erbjuder den bästa plattan till badrummet?
Vi rösta!
Totalt antal röster: 5

färg

Vilka färgplattor passar badrummet?

Det första vi överväger när du väljer en keramisk plattor i badrummet - dess färg. Vi rekommenderar inte att bara satsa på din favoritfärg, det är bäst att ta hänsyn till rummets huvudfunktioner.

Om badrummet är litet, så lägger man en ljus keramikplatta: beige, sand, vit, ljusrosa etc. skulle vara en utmärkt lösning. Sådana nyanser ser inte bara spektakulära ut, utan också visuellt förbättrar rummet.

Ägare av stora badrum rekommenderar vi att du väljer mörka färger på plattor: svart, blått, brunt osv. Oroa dig inte för att skuggan "äter" kvadratmeter, samtidigt som du bryr dig om en mörk yta är mycket lättare.

När du kombinerar nyanser med varandra, undvik skarpa och aggressiva kontraster. De blir snabbt uttråda, och efter 5-6 månader vill du förändra situationen till en lugnare. Tänk på att när du skapar en enda kombination, får inte mer än 3 färger användas, annars kommer interiören att vara för färgstark.


Tekniska specifikationer

Kakelmotstånd mot olika faktorer

Spanska Porcelanosa, Italienska AVK eller Ryska Keramik - Valet beror bara på dina önskemål och ekonomiska möjligheter. Men när man köper en kakel är det viktigt att överväga minst 3 tekniska kriterier:

Fuktmotstånd

Inte alla keramiska plattor i salu är lika resistenta mot vatten och ånga. Internationella standarder skiljer 3 kategorier av efterbehandlingsmaterial i enlighet med graden av vattenabsorption:

märkning

A1

A2

A3

Fuktabsorptionshastighet

högst 3%

högst 10%

mer än 10%

 

Ju lägre fuktabsorptionsparametern är desto mer motståndskraftig är den keramiska plattan till dess effekt.

Kemisk resistans

För att säkerställa hygienen på väggens yta och golvet i badrummet är det endast möjligt att rengöra rengöringsmedel med jämna mellanrum. Deras komposition innehåller som regel klor och andra aggressiva ämnen i höga koncentrationer.

Det finns flera kategorier av plattor i enlighet med graden av kemisk resistans:ochB, C, D.

Var uppmärksam! Vissa tillverkare producerar speciell linje av plattor av klass AA, avsedda för att möta inredningen av industriella företag.

För hemanvändning väljs vanligtvis material av kategori B eller C. De är resistenta mot olika medel som används för att rengöra ytan, eliminera plack, kalk och rost.

Slitstyrka

Keramiska plattor måste vara resistenta mot eventuella mekaniska skador: stötar, tunga föremål etc. Slitmotståndet indikeras av varje tillverkare med PE-märkning och varierar från 1 till 4. För badrum och toaletter är kakel PE1 perfekt.

textur

Matt VS Glossy

Från strukturen hos det finfördelade materialet som används vid utformningen av badrummet beror på enkel vård av ytan på golvet och väggarna samt utseendet. Typer av keramiska plattor:

glansig

Det bästa valet för dem som uppskattar den spektakulära designen. Glansig kakel ser elegant ut och är lämplig för badrum av alla storlekar.Men kom ihåg att det är svårt att ta hand om det, eftersom några stänk och tvålspår är omedelbart synliga på dess yta.

Matt finish

Praktiskt taget reflekterar inte ljuset, så det ser inte så imponerande ut som en blank kakel. Fördelarna med matt textur: överkomlig kostnad och ett imponerande utbud av variationer. Det representeras av olika arter som efterliknar naturligt trä, marmor, metall etc.

spegel

Det förstorar visuellt rummet, så det används ofta i dekorationen av små badrum. Ofta används det som det ursprungliga alternativet till en vanlig spegel. Vi rekommenderar att du använder den här plattan för att skapa ovanliga insatser på väggarna och under takets utformning.

Sortera kakel

I, II eller III klass keramiska plattor?

Alla keramiska plattor testas för motståndskraft mot mekanisk stress innan de säljs. Beroende på de erhållna indikatorerna, material och teknik som används, finns det tre typer:

Jag betygsätter

Det kännetecknas av hög hållbarhet och kvalitet. Testning av plattor utförs på ett maximalt avstånd av 1 m. Eventuellt avfall i förpackningen är högst 2% av totalen.

Grad II

Lite sämre i kvalitet, men inte i styrka, jag klassificerar keramiska plattor. Testningen utförs med ett maximalt avstånd på 2 m. Sannolikheten för avstötning i ett kakelpaket når högst 3% av den totala volymen.

Grad III

Dålig kvalitet keramiska plattor, är det inte rekommenderat för användning för motstående badrum. Sannolikheten för avvisning når 5% av den totala volymen av materialet i förpackningen.

storlek

Stor, medelstor eller liten?

Universella parametrar av keramiska plattor: 20x20 cm och 20x30 cm. De används för väggar och golv i badrum av alla storlekar, och installationen görs horisontellt, vertikalt eller diagonalt.

Tillsammans med standardplattor finns följande typer till salu:

stor

Mått: 25x40 cm och högre. Dess installation kräver ett minimum av sömmar, vilket väsentligt ökar materialets fuktmotstånd. Tänk på att stora flisar inte kan användas för väggar med defekter, eftersom det är omöjligt att korrigera krökningen med hjälp.

små

Mått: 10x10 cm eller mindre. Ett utmärkt val om väggarna i ditt badrum har oegentligheter: höjdskillnader, urtagningar, utsprång mm Rekommenderas för användning i stora rum, ofta kombinerat med kakel av andra storlekar. Naturligtvis kommer processen med dess installation att vara längre.

mosaik

Mått: 3x3 cm, 2x2 cm, etc. Det är ett litet torg, vars läggning kräver specialkunskaper. Mosaic används vanligtvis för att dekorera väggar eller för att säkerställa smidiga övergångar mellan flera färger. Om det finns en nisch eller en annan formad hylla i ditt badrum, försök sedan använda en mosaik för sitt ansikte.


Tile Grout

Hur man väljer rätt grout kakel?

Huvudfunktionen hos injekteringen fyller sömmarna i kakelytan och maskerar dess små defekter. Ju bättre dess kvalitet, ju högre tillförlitlighet, integritet och estetik av keramiska plattor.

Typer av injekteringsbruk:

cement

Den används för smala fogar, som vanligtvis bildas när man lägger stora och medelstora keramiska plattor. Fördelar: lågt pris, mångsidighet, enhetlighet och full fyllning. Nackdelar: lång torkning, minimal fuktighet och kemisk resistans.

Var uppmärksam! För grouting av stora sömmar rekommenderar vi att du använder en cement-sandblandning.

tar

Den används endast av proffs, du kan inte använda den för självhäftning. Dessa blandningar är gjorda på epoxi eller furanbasis. Fördelar: utmärkt motstånd mot vatten och aggressiva kemikalier, imponerande färgpalett.

latex

Det är ett utmärkt val om motståndet av grout till extrema temperaturförändringar är viktigt för dig. Kostnaden för en modern trowel-blandning är högre än de tidigare alternativen, så det är inte en latexmynt som används för att spara, men en speciell tillsats. Den blandar med cement eller cement-sandblandning, vilket förbättrar prestanda.

Silicon

Ett särdrag hos injektionsmassan på basis av silikoner - utmärkt antiseptiska egenskaper. Materialets hygieniska natur och dess prisvärda köpare, och det stora valet av färgpalett gör det möjligt att genomföra de mest ovanliga idéerna i badrumsinredningen.

lim

Hur man väljer höger kakel lim?

Limets vidhäftande egenskaper - det huvudsakliga kriteriet som måste styras vid valet. Ju större ytans yta desto högre bör dessa egenskaper vara. Vi rekommenderar att du köper lim, som innehåller latex och kvarts sand. Dessa komponenter ger bättre vidhäftning av plattan till golvet eller väggen.

Typer av lim:

cement

Universal lim som används för att fixa keramiska plattor av alla dimensioner, liksom mosaik. Det är 90% cement, så det kan även användas på ojämna ytor. Fördelar: Det mest prisvärda alternativet, en lämplig andel utspädning (3 delar lim till 1 del vatten).

dispersiv

Skapat på basis av akryl, syntetiskt harts och speciella bindemedel. Ett utmärkt val för att fixera kakel till gips, men inte betong. Fördelar: Limet säljs färdigt att använda, lätt att applicera och ekonomiskt att använda.

epoxi

Ett tvåkomponentlim som används för att lägga plattor på olika ytor: plywood, trä, metall, betong, etc. Typer av epoxilim: pastaliknande med mineraler, enkel pastaliknande och flytande. Valet beror på vilken komposition du föredrar att arbeta med. Fördelar: starkt grepp, mångsidighet.

kvalitet

Användbara tips om hur du kontrollerar kvaliteten på plattorna

För att säkerställa den höga kvaliteten på keramiska plattor rekommenderar vi att du använder några praktiska rekommendationer:

 • Emaljskiktet ska vara komplett och jämnt, fritt från skador och inneslutningar som lämnas av främmande element.
 • Fukt som faller på ytan av en keramisk plattor bör samlas in, bilda stora droppar;
 • Det kommer inga märken (repor, marker) på kvalitetsmaterialet om du gnuggar det på den grova beläggningen.

Om du är övertygad om förekomsten av ett slipskikt, skynda inte till att betala för mycket, kolla själv: svep bara fingret på kakan. Om rörelsen är mycket svår, har du en slitstark yta.

tillverkare

Vilka märken erbjuder den bästa badrumsplattan?

De högsta kvalitet keramiska plattorna erbjuds av spanska företag: Novogres, Pamesa och Aparisi. De använder en kombination av vit och röd lera i produktion, vilket ger utmärkt prestanda egenskaper hos materialet. Kanske är den enda nackdelen med den spanska kakel det höga priset, men se till att det är 100% motiverat.

Endast lite sämre i kvalitetsmaterial som tillverkats i Polen. Kostnaden för denna keramiska plattor är ganska acceptabel, och samlingarna uppdateras ofta. De bästa polska varumärkena: Cerrol, Cersanit och TM Tubadzin, i serien kan du även hitta modeller av utökat format.

Inhemska tillverkare erbjuder mest budgetpannor, men överväga att inte alla använder högkvalitativa material och innovativ utrustning. De bästa ryska företagen: Kerabud, Sokol, Shakhtynka kakel.

pris

Hur mycket kostar keramiska plattor?

Nyckeln till att välja en kakel till ett badrum är priset. Om vi ​​betraktar de ryska tillverkarnas budgetprodukter kommer kostnaden att vara mellan 130 och 550 rubel. för 1 m2. Ungefär detsamma är kostnaden för materialet som levereras från Vitryssland, Ukraina och Armenien.

Keramiska plattor som produceras av utländska företag med användning av modern teknik kommer att kosta mer. Det kostar minst 620 rubel. för 1 m2. Kostnaden för den spanska kakelnivån når 800-1 200 rubel. för 1 m2 och mer.

Relaterade publikationer


Lägg till en kommentar

  • bowtieleskrattarrougesmileyavslappnadflin
   heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesspolaslättadnöjdflin
   winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesflinkissingstuck_out_tonguesovande
   oroligrynkarångestopen_mouthgrimacingförvirraddämpad
   uttrycksunamusedsweat_smilesvettdisappointed_relievedtröttatankfull
   besvikenförväxlasräddacold_sweathärdaropsNYFTA
   glädjeförvåningskrikatired_faceargragetriumf
   sömnigyummasksolglasögondizzy_faceimpsmiling_imp
   neutral_faceno_mouthoskyldig

betyg

Hur man väljer

recensioner