10 tips om val av laminat


Laminatbräda - detta är en av de bästa golv för lägenheten, med vilken du kan vackert och noggrant ordna golvet utan extra kostnad. Kombinationen av utmärkt kvalitet och prisvärd kostnad gjorde detta efterbehandlingsmaterial så populärt. Vi kommer att berätta hur du väljer rätt laminat för ditt hem.

Populär omröstning - vilket märke erbjuder det bästa laminatet för ditt hem?
Vi rösta!
Totalt antal röster: 6

Laminatklass

Besluta om en laminatbräda klass

Klassen av laminat bestämmer dess grundläggande egenskaper: nötning, fuktmotstånd, slagmotstånd och ljudisolering. Det finns kategorierna 21, 22 och 23, 31, 32 och 33 till salu. Skrupelfria företag tilldelar klass 34 till sin produkt, men är säker på att den inte existerar.

Ansökan enligt europeiska standarder (Direktiv EN13329):

klass

Lastindikator

Användningsområde

Slitskoefficient

21

lätt

sovrum, hem bibliotek

 

900

22

genomsnitt

vardagsrum, plantskola, badrum, balkong

 

1 800

23

tall

kök, hall

 

2 500

31

lätt industriell

 

konferensrum

2 500

32

medium industriell

kontor, kontorsmottagning

4 000

33

hög industriell

butiker, kaféer

6 500

 

slutsats: Trots denna klassificering rekommenderar vi inte att köpa laminat för hem och lägenheter under 31 klasser. Ju högre denna indikator desto längre kommer täckningen att vara. Detta gäller särskilt stora barnfamiljer. Dessutom försummar tillverkarna ofta de etablerade standarderna, för vilka laminatens egenskaper i verkligheten kanske inte motsvarar den deklarerade klassen.


Skyddskikt

Vilket skyddsskikt ger höghållfast laminat?

Ett av de viktigaste kriterierna som är viktigt att överväga när man väljer ett laminat - typen av övre skyddsskikt. Det beror på vilken teknik som används vid tillverkning av ytbehandlingar. arter:

Direkt tryckning

Laminat, tillverkat av denna teknik, levereras med ett färdigt toppskikt. Det är billigt och brukar användas för hushållsändamål: används för att ligga i hall, kök, badrum, vardagsrum i huset etc.

Högtryck (HPL)

Det översta lagret av laminatet tillverkat med denna teknik består av kraftpapp och en speciell skyddande beläggning. Dess fördelar är hög hållfasthet, nötningsbeständighet och förmåga att motstå jämn stark mekanisk stress.

Var uppmärksam! Laminerade av HPL-teknik erbjuds endast av två företag - Alloc och Pergo.

slutsats: För hemanvändning lämpligt laminat producerat genom direktsträngsprutning. Tänk dock på att dess livslängd är 5-7 år, och motståndet mot mekaniska skador och andra belastningar är minimal. Om du har små barn och husdjur, sluta valet på panelerna, gjorda under högt tryck, de tjänar dig om 10-12 år.

utformning

Hur man bestämmer sig för utformningen av laminerade brädor?

Trots efterfrågan på laminat erbjuder tillverkarna ett begränsat urval av designpaneler. Du kan enkelt hitta ett golv som efterliknar naturligt trä eller parkett, men det blir svårt att välja en färg. Beige och brunt laminat finns i kinesiska tillverkare, andra nyanser är svåra att hitta.

Vi rekommenderar att du uppmärksammar inte bara färgen, men också materialets yttre prägling. Panelerna med präglade mönster ser elegant ut i alla inredningar, förutom de är mycket praktiska, eftersom de inte lämnar fläckar efter tvätt. Slät yta finns endast i billiga och inte mycket högkvalitativa märken av laminat.

slutsats: Valet av design och färg bestäms endast av dina önskemål och sortiment som erbjuds av tillverkarna.

Beläggningstjocklek

Vad är tjockleksmätaren lämplig för hemma?

För att välja rätt laminat, måste du vara uppmärksam på dess tjocklek. Till salu finns paneler, vars tjocklek varierar från 5 till 12 mm. Ju tjockare laminatet valts desto högre är dess styrka, ljudabsorption och därmed kostnaden.

Paneler med en tjocklek av 8 till 12 mm är det bästa valet för din lägenhet om det finns basfel (till exempel ojämnhet). Om du har ett varmt golv, välj ett tunt laminat. Till skillnad från tjocka paneler värms det omedelbart upp och behåller värmen längre.

Var uppmärksam! Ett tunt golv kan brytas om ett stort träskåp, metallhylla eller andra tunga möbler är installerade på den.

slutsats: Idealiskt bör lamellplattans tjocklek vara 8 mm, en kompromisslösning - 7 mm, mindre rekommenderas inte. Det är emellertid mycket lättare, billigare och snabbare att förbereda en kvalitetsbas för laminat, snarare än att betala för tjockleken.

uppbackning

Vilket substrat är bättre för laminat?

Substratet valt för laminatet bestämmer värme och ljudisoleringsprestanda för ditt framtida golv. Huvudtyper:

kork

Håller perfekt värme, det deformeras inte över tid och slits inte ner. Välja ett korkunderlag, var uppmärksam på materialet från vilket det görs. För att förhindra att kondens bildas under laminatet rekommenderar vi att du köper underlag av gummerad kork eller behandlad med bitumen.

Polyetenskum

Beständig mot hög luftfuktighet, lätt att installera och använda, har ett överkomligt pris. Emellertid håller substratet av polyeten inte sin form och börjar saga med tiden. En annan nackdel är den låga värmeisoleringen, men det här problemet är lätt att lösa genom att lägga en speciell folie eller film över den.

komposit

Hög värme och ljudisolering, enkel montering, fuktmotstånd. Det membranuppsamlande vattnet som fallit under laminatet är inbäddat i moderna komposit-substrat. Med tiden deformeras de inte, så de kan installeras i rum med hög trafik. Den enda nackdelen med komposit-substrat är den höga kostnaden, men är säker på att den lönar sig i sin helhet.

slutsats: Valet beror bara på dina ekonomiska möjligheter. Vi rekommenderar att du väljer kompositmaterial, eftersom deras prestanda är mycket högre än för andra baser. Tänk på att vissa tillverkare erbjuder laminat med ett redan integrerat substrat. Ett utmärkt val för att spara pengar och din installationstid.


Anslutningstyp

Klicka eller Lås?

Typ av anslutningslaminat beror på enkelheten och hastigheten på dess installation. Till salu finns paneler som ansluter på lim- och slottmetod. Det första alternativet innebär användning av lim, så det används mycket sällan. Vi rekommenderar att du lämnar valet på ett laminerat bräde med en låsanslutning (snabbsteg), en stor fördel som är möjligheten att självlägga.

Slottanslutning är uppdelad i två typer:

Klicka

lås

Fällbara lås i en vinkel på 45 °. Deras fördel är extrem enkelhet. För det första behöver de inte monteras på perfekt släta baser: krökning och differentiering är möjliga. För det andra kräver installationen inte speciella färdigheter och kan ske självständigt.

Låser spärrar, vars fördel ligger i deras låga kostnad i jämförelse med hopfällbar typ. Tänk på att det är omöjligt att lägga laminat med låsanslutning på en krökt bas, så att golvet först måste noggrant jämnas.

 

slutsats: Om du vill spara på installationen av laminat och planera självläggning, välj sedan paneler med hopfällbara lås. I de fall där installationen kommer att utföras av en professionell, och golvet i lägenheten är helt platt, är det bättre att ta ett billigt laminat med låsanslutning.

Miljövänlighet

Märkning, vilket är viktigt att överväga

Nästan alla tillverkare försäkrar att laminatet som presenteras för dem är ett miljövänligt material. Det är faktiskt inte 100%. I laminatets sammansättning, särskilt billigt, finns nästan alltid formaldehyd, farligt för människors hälsa.

De återstående komponenterna som används vid framställning av detta material är ofarliga. Spånplatta (spånskiva) består av avfallshantering och därför är laminatets "naturlighet" ca 90%.

slutsats: Om det är viktigt att du väljer ett material som inte har någon negativ inverkan, leta efter produkter märkta med E1 och E0. Det har en hög kostnad, men innehållet av formaldehyd i det är 3 och 6 gånger mindre än i produkter märkta med E2 och E3.

Typ av rum

Hur man väljer ett laminat i plantskolan, sovrummet eller köket?

För att välja rätt lamellplatta, vägledas av utnämningen av rum. I vissa är motståndskraft mot fuktighet viktigt, i andra - styrka, i den tredje ljudisoleringen.

kök

Vi rekommenderar att du väljer ett fuktbeständigt laminerat bräda. Vid installationen kan du trimma ryggsektionerna med mastic. En lämplig materialklass är 33, eftersom belastningen på köksgolvet är ganska hög. Köp präglat laminat för att undvika glidning.

badrum

Endast vattentätt material som är lämpligt för tillverkning av vilka PVC-plattor används. De absorberar inte fukt eftersom de är gjorda av pressade chips. Vissa företag erbjuder en laminerad kartong med en gummiband som ger 100% vattenbeständighet.

Vardagsrum, sovrum och barn

Vid val av laminatbräda för bostadshus rekommenderar vi att du inte bara tar hänsyn till användarklassen utan även ljudabsorptionsparametern. Till salu kan du möta paneler med ett extra ljudisoleringslager som blir ett utmärkt val för en plantskola.

Entré

På grund av det ständigt ackumulerade damm och smuts här måste golvet rengöras mycket ofta. Av denna anledning rekommenderar vi att vi väljer ett laminerat bräda med hög motståndskraft mot fukt. Den rekommenderade slitstyrkesklassen är 33.

slutsats: När du köper ett laminat ska du alltid styras av vilken typ av rum det ska användas i.

dimensioner

Laminerad plåtlängd och bredd

Laminatpanelens storlek bestämmer beläggningens utseende och komplexiteten hos den kommande installationen. Ju mindre dimensionerna desto längre tid tar det att lägga sig. Standard (typiska) storlekar existerar inte, så vi överväger varje parameter separat.

bredd

Till salu finns brädor av olika konfigurationer. Laminatets bredd varierar från 9 till 33 cm, men den vanligaste indikatorn är 19 cm. Sådana paneler monteras enkelt och snabbt på vilken som helst bas.

längd

Det måste övervägas för att säkerställa optimal materialförbrukning. Ju mindre avfall, desto mer ekonomiskt och bättre. Tillverkare erbjuder paneler vars längd varierar från 30 till 185 cm. De vanligaste priserna är från 126 till 138 cm.

slutsats: Vi rekommenderar att du väljer ett laminat med löpande storlekar. Det är lätt att transportera, stapla och, om nödvändigt, klippa.

Pris och tillverkare

Tillförlitliga företag

Den genomsnittliga kostnaden för laminat varierar från 200 rubel. upp till 1 800 gnidning. för 1 m2. Det finns dock billiga paneler till salu, vars pris endast är 100-150 rubel. för 1 m2. Ett sådant laminat kommer att hålla dig relativt kort, och du kan inte ens räkna med medeltal prestandaindikatorer.

När det gäller tillverkare innefattar de obestridda varumärkesledarna:

 • Snabbt steg
 • haro,
 • Tarkett,
 • Kaindl,
 • Pergo,

Var och en av dessa tillverkare utfärdar en garanti på 5 till 15 år för sina produkter, beroende på klassen av laminat. Vi rekommenderar att du checkar med henne för en viss tid från säljaren. Kom ihåg att bristen på en garanti är en av de saker som bör göra dig rädd när du köper.


Lägg till en kommentar

  • bowtieleskrattarrougesmileyavslappnadflin
   heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesspolaslättadnöjdflin
   winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesflinkissingstuck_out_tonguesovande
   oroligrynkarångestopen_mouthgrimacingförvirraddämpad
   uttrycksunamusedsweat_smilesvettdisappointed_relievedtröttatankfull
   besvikenförväxlasräddacold_sweathärdaropsNYFTA
   glädjeförvåningskrikatired_faceargragetriumf
   sömnigyummasksolglasögondizzy_faceimpsmiling_imp
   neutral_faceno_mouthoskyldig

betyg

Hur man väljer

recensioner