10 tips om att välja en navigator för en bil


Bilnavigatorer är fortfarande efterfrågade, och tillverkare skapar ett så brett sortiment att det inte blir förvirrat för länge. Vi rekommenderar inte att du köper den första automaten, och vi litar inte på några inkompetenta konsulter i detaljhandelsnät. Valet tar mycket mindre tid och ger ett mer korrekt resultat om du använder sökfiltret i en stor webbutik. Detta är ett mycket bekvämt verktyg för vilket du bara behöver ange specifika sökkriterier. Låt oss ta reda på vilka parametrar av navigatörerna som är viktiga, så att du kan bestämma hur relevant de är i ditt fall och kan medvetet välja rätt maskin.

Populär omröstning - vem är den bästa tillverkaren av bilnavigatorer?
Vi rösta!
Totalt antal röster: 4

Varianter av GPS-navigatörer

Sortiment av navigeringsassistenter för bilar

Jämfört med turistnavigatorer är enheter som är avsedda att användas i bilen kännetecknade av ökade dimensioner. Detta gör dem bekvämare att styra under resan. Ibland kallas motorcykel- och cykelnavigatorer som bilar - de har ett speciellt fäste på ratten.

Beroende på installationsmetoden finns det två typer av bilnavigatorer - infällda och flyttbara. Stationära navigatörer utför funktionen hos en radio med GPS, är inbyggda i en vanlig plats i mittkonsolen och föredras i det fallet när du vill bli av med onödig ledning och spara utrymme på vindrutan. Men deras nackdelar (modell sökning, installation, dålig sikt på skärmen från förarsätet, den höga kostnaden för uppdateringar etc.) praktiskt taget negerar fördelarna.

Bärbara navigatörer är vanligare, eftersom de lätt kan avlägsnas om det behövs, för att flyttas till en annan bil som används som fotgängare eller tas hem. Utseende, de liknar en Tablet PC och är vanligtvis monterade inuti bilen med hjälp av en komplett konsol på sugkoppen.


Ange uppgifter

Vilka funktioner - grundläggande och extra - vi kan välja

Möjligheterna för moderna bilnavigatorer har länge inte varit begränsade till positioneringen av bilen på marken och avledningen av dess koordinater. De flesta GPS-enheter, inklusive ganska billiga, kan:

 • lägga flera ruttalternativ till den angivna punkten;
 • memorera rutten och, vid behov, visa den på displayen;
 • bestämma och visa ett antal navigationsparametrar - hastighet, riktning, ankomsttid;
 • förstå instruktionerna i röstläge och ge tips under rörelsen;
 • informera om reglerna på vägen, som agerar på denna sida.

Fler avancerade modeller av funktionalitet så nära som möjligt till tabletten och kan utföra ett antal andra uppgifter:

 • registrera situationen som uppstår framför bilen (DVR-funktionen);
 • ringa, ta emot och skicka meddelanden (GSM / GPRS-modul och SIM-kort krävs)
 • meddela föraren om den poliserade radarens fångade signal;
 • visa information om trafikstockningar som bildats i närheten.

Och det här är inte en komplett lista eftersom du via navigatorn kan lyssna på musik, titta på filmer och kanaler via en mp3-spelare och TV-mottagare, överföra ljud till bilens ljudsystem via en FM-sändare etc.

Hur viktigt är storleken

Hur man väljer rätt diagonal och bildskärmsupplösning

Enhver navigator består av en GPS-signalmottagare, en processor som behandlar dem baserat på programvara och en bildskärmsenhet - en skärm. I den överväldigande majoriteten av modellerna är den utformad som en färgpekpanel. Komforten att driva en gadget beror till stor del på dess diagonala bildhålighet och omfattning av betraktningsvinkeln.

Idag finns det bilnavigatorer med en diagonal från 4 till 7 tum. Ju större avståndet mellan de motsatta hörnen är desto större blir gränssnittselementen och desto större är kartan med sekvensens bana. Följaktligen blir hanteringen bekvämare, och orientering i rymden är lättare.

Samtidigt är den skrymmande navigatorn ganska svår att använda när man går. Således, innan du väljer en enhet, bestämma för vilka ändamål den kommer att användas oftare:

 • endast för bilritningar - en enhet med en 6- eller 7-tums skärm är optimal;
 • för frekventa promenader och ibland i bilen - du behöver en liten enhet (4 tum och mindre);
 • universellt alternativ - 5 ".

Bildens tydlighet beror på skärmupplösningen, och för korta diagonaler är dess värde vanligtvis 480x232 pixlar och för långa diagonaler är det 800x480. Detta är tillräckligt för att tydligt se bilden, om det bara inte fanns något ljus från direkt solljus. För att förhindra dem är närvaron av antireflekterande beläggning mycket önskvärt.

Hårdvaran delen

Förstå processorfrekvens, minne och GPS-modul

Processorn är inte förgäves kallad hjärnan i någon elektronik. Om vi ​​ignorerar hårdvarukonfigurationen och väljer en navigator, guidad till exempel endast genom närvaron av rätta kort, kan du få en praktiskt användbar enhet med långsam lastning och felaktiga rutter. Var därför säker på att ange följande parametrar:

 • klockfrekvens - måste vara minst 500 MHz;
 • RAM-kapacitet (RAM eller RAM) - Modeller med 128 MB har tillräcklig funktionalitet, enheter med 256 MB är höghastighetståg och Android-enheter kräver 512 MB eller mer.
 • närvaron (eller möjligheten att installera) ett internt lagringsutrymme - tillverkare fyller vanligtvis sina navigatörer med en solid state-enhet på 4 GB och för att förbättra multimediamärkena erbjuder de användare att utöka minnet med utbytbara kort upp till 8, 32 eller till och med 64 GB.

GPS-modulens viktiga egenskaper inkluderar typen av chipset, antalet mottagna kanaler och frekvensen för uppdatering av data. De snabbaste enheterna anses vara GPS-moduler med chipset från varumärkena SiRF och Mediatek, som arbetar med 64 eller 66 kommunikationskanaler och uppdateras upp till 10 gånger per sekund. Det är bättre att välja de enheter som, för att spara ström, låter dig justera uppdateringshastigheten.

mat

Vad du behöver veta om batterier

De allra flesta navigationsenheter för bilar är skickligt bärbara. De har egna batterier, vars kapacitet i genomsnitt inte överstiger 1000 mA h. - Det här räcker för autonomt arbete i 1-2 timmar. Men i grunden drivs bilgodsar i mitten av budgetgruppen via en nätkabel från cigarettändaruttaget med en nominell spänning på 12 V.

Om det antas att navigatorn kommer att användas i bilar och fotgängare, ta en närmare titt på de dyrare modellerna med litiumpolymerbatterier (Li-pol). Med samma dimensioner är de bättre när det gäller energiförbrukning, de kännetecknas av låg självavladdning, därför är de mycket hållbara än vanligt och kan arbeta fram till 4-5 timmar till full urladdning.


Operativsystem

Vi studerar vilket operativsystem som är bättre - Windows eller Android

Vi kommer omedelbart att förklara att genomförandet av huvuduppgiften - omistlig orientering i okänd terräng - inte beror på vilken typ av operativsystem som helst. Du behöver bara tänka på om gadgeten ska vara multifunktionell.

Det vanligaste operativsystemet som installerats i navigatörer var Windows CE.Dess fördelar inkluderar oöverträffad hårdvarukapacitet, ett bra gränssnitt och en tydlig interaktion med navigationsprogram. Men när det gäller hastighet och tillgänglighet för ytterligare applikationer är "Winda" sämre än modernare operativsystem.

Dessa är främst "Android". Det är mer komplicerat och kräver mer produktiv "hårdvara", andro-navigatörer är dyrare, men de drar nytta av funktionalitet. Sådana modeller låter dig enkelt installera ytterligare programvara, ansluta till Internet och uppdateras över luften, ladda ner data direkt och spela multimediafiler.

Vissa tillverkare av navigatörer erbjöd sitt eget operativsystem. Så, Garmin har modeller med samma namn operativsystem. Användare berömmer det för prestanda, pålitlighet och stabilitet, men de heter också ett ganska begränsat val av programvara. På dess bakgrund ser Android ut mycket mer lovande.

Navigationsprogram

Översikt över kartor och navigationsprogram

Oavsett vilka möjligheter navigeraren har, de försöker välja den för att bestämma sin plats när som helst och veta var den längre vägen ligger utan trafikstockningar och trafikstockningar. Programvaruprodukter med en uppsättning motsvarande kartor ansvarar för att utföra dessa funktioner i navigatorn. Minimikraven för dem - tillgången till en detaljerad karta över deras region, maximal - hela världen.

Under flera år är följande program den mest populära i Ryssland:

 • Navitel är ett system med korrekta gatunamn och husnummer, som passar de flesta användare med snabbhet och positioneringsnoggrannhet.
 • "Garmin" - fungerar uteslutande på märkesvaror, helt detaljerad (upp till numrering av fallen), har PhotoReal-funktionen och ger den fria tjänsten "Pluggar".
 • IGo - skapad för långdistansresor med bil, erbjuder högkvalitativa 3D-kartor i mer än 70 länder, förstår röstvägledning på 40 språk, vid avvikelse, räknar om rutten.

Kvaliteten på kartor i vissa regioner lämnar fortfarande mycket att önska, så de behöver uppdateras regelbundet. Inte alla tillverkare har en vänlig prissättningspolicy för leverans av nya mjukvaruversioner, så innan du köper anger du under vilka förutsättningar och till vilket pris du kommer att få uppdateringar.

Varm och kall start

Vad är graden av återhämtning av kommunikation med satelliter anses vara optimal

Data som överförs av GPS-satelliter är endast giltig i 30 minuter. Om navigatorn är avstängd i flera dagar eller transporteras till en annan region, blir dess data föråldrad och enheten tar tid att återansluta och återgå till ett fungerande tillstånd. Denna process kallas "kallstart". Hastigheten beror på många faktorer (som antenn och chipset, signalstyrka, störningar) och kan ta upp till 10 minuter.

Om GPS-mottagarens ström är avstängd under en kort tid, kommer den att utföra en "varm start", vars längd sällan överstiger några sekunder. Ännu snabbare kommer enheten att återställa observation av satelliterna om den har tappat bort signalen, till exempel när bilen ligger i en tunnel, på gården mellan skyskraporna eller under en stor bro. Naturligtvis är det osannolikt att någon kommer att välja en enhet baserad enbart på starthastigheten, men det är definitivt värt att titta på de tekniska specifikationerna och ta reda på dess varaktighet.

TOP tillverkare

Är varumärken mer populära än "Garmin", deras fördelar och nackdelar

Fans av Garmins varumärke är osannolikt att komma överens om att navigatörer från andra tillverkare inte är sämre än sina husdjur. I själva verket bedömer det amerikanska varumärket avsevärt av sina konkurrenter på grund av dess tillverkningsförmåga, breda utbud och unika navigationsfunktioner. Ändå hittar många maskhål, de säger dyrt, och utrustningen är blygsam, och low-end-enheter (upp till $ 200) är inte lika höga som du kan förvänta dig av Garmin.

Under det andra numret i rankningen av de bästa tillverkarna är det ryska varumärket "Navitel".Han kunde erbjuda användare överkomliga och samtidigt funktionella GPS-enheter utrustade med bra maskinvara, högkvalitativa program och bra kartor. För användning i Ryssland är det förmodligen svårt att välja enheter bättre, men i utlandsresor kan de misslyckas, eftersom vissa kartor över andra länder är irrelevanta.

För utländska länder, särskilt för att resa runt i Europa, anses enheter från det nederländska bolaget TomTom som perfekta navigatörer. Hon gav sina användare smart MapShare-teknik som gör att de självständigt kan göra ändringar i kartor och dela innovationer med andra gadgetägare. Men det automatiska växlande dag- och nattläget, bakgrundsbelysningen och snabbutgången från TomTom-menyns vildmark är tydligt inte tillräckligt.

Gränssnitt och utrustning

Allt för korrekt samverkan med enheten

Nu är du redo att gå till affären för att testa en viss modell. Vi rekommenderar att du gör det även om du planerar att köpa en gadget via nätbutiken. Markera först rutan för grundläggande tillbehör: en vagga, en laddare, en ledning för anslutning till en cigarettändare och en USB-kabel. Rikare konfigurationer kan dessutom innehålla ett skydd, en extern antenn, en adapter för ett hushållsuttag, en bakåtvänd kamera, mjukvara etc.

Ta reda på var platserna på minneskortet, SIM-kort, USB-port, hörlursutgång finns och utvärdera hur bekväm platsen är. Vissa beteckningar av kontakter och portar kan vara förvirrande, så vi kommer att avkoda dem:

 • TRS 3,5 - hörlursuttag för hörlurar;
 • AV-IN - anslutning av en extern ljud- och videokälla, till exempel en TV-mottagare;
 • DC-IN - ingång för att ansluta nätverksladdning;
 • Återställ - En hårdvaruåterställningsknapp för systemåterställning till fabriksinställningar.
 • IEEE 1394 är en höghastighets digital buss för utbyte av digital information.

Utvärdera nu kvaliteten på aggregatet, monterings- och höljesmaterialet. Det är viktigt att plasten inte är märkbar och stark vid beröring, och delarna passar rätt. Installera navigatorn i vaggan och försök ta bort den. Håller sig säkert och avlägsnas enkelt? Så, "bra stövlar, vi måste ta"!

Relaterade publikationer


Lägg till en kommentar

  • bowtieleskrattarrougesmileyavslappnadflin
   heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesspolaslättadnöjdflin
   winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesflinkissingstuck_out_tonguesovande
   oroligrynkarångestopen_mouthgrimacingförvirraddämpad
   uttrycksunamusedsweat_smilesvettdisappointed_relievedtröttatankfull
   besvikenförväxlasräddacold_sweathärdaropsNYFTA
   glädjeförvåningskrikatired_faceargragetriumf
   sömnigyummasksolglasögondizzy_faceimpsmiling_imp
   neutral_faceno_mouthoskyldig

betyg

Hur man väljer

recensioner